Μονή Γωνιάς

Ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της Κισσάμου και ολόκληρου του νησιού είναι η Ιερά Μονή Γωνιάς στα βορειοδυτικά της περιοχής των Χανίων. Χτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα προς τιμήν της Ιεράς Θεοτόκου από τους μοναχούς Βλάσιο τον Κύπριο και τον Βενέδικτο Τζαγκαρόλο. Βρίσκεται 1 χλμ. βόρεια του Κολυμπαρίου κατά μήκος της χερσονήσου Σπαθά και μόλις 11 χλμ. από τις Azure Beach Villas.

Το μοναστήρι είναι γνωστό ως Ιερά Μονή Γωνιάς Παναγίας Κυρίας των Αγγέλων, λόγω της θέσης του στη δυτική άκρη του κόλπου και επίσης ως Μονή της Παναγίας της Οδηγήτριας.

Το μοναστήρι έχει επιβλητική θέα στον κόλπο των Χανίων, με πολύ ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, που ακολουθεί το βενετσιάνικο στιλ. Η κύρια εκκλησία έχει νάρθηκα, τρούλο και παρεκκλήσια που περιβάλλονται από αυλή. Τα κελιά των μοναχών βρίσκονται γύρω από την αυλή μαζί με τους χώρους του ηγούμενου, την τραπεζαρία και τις αποθήκες. Οι πολλές επιγραφές στους τοίχους μαρτυρούν την ιστορική σημασία του μοναστηριού. Το μοναστήρι συνήθιζε να χρησιμοποιείται ως απομακρυσμένο φρούριο από κρητικούς αντάρτες, οι οποίοι είχαν την υποστήριξη των μοναχών. Το πυροβόλο που βρίσκεται στον τοίχο από την πλευρά που αντικρίζει τη θάλασσα, αποτελεί υπενθύμιση των τουρκικών επιθέσεων.

Μέσα στο μοναστήρι, υπάρχει ακόμη το ιδιαίτερα αξιόλογο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μονής Γωνιάς. Εκεί θα βρείτε μια σημαντική συλλογή πολύτιμων μεταβυζαντινών εικόνων, λειψάνων και άλλων σπάνιων θρησκευτικών θησαυρών από τον 14ο αιώνα.

Η Μονή έχει συμβάλει στην ανάπτυξη διαφόρων εγκαταστάσεων στην περιοχή του Κολυμπαρίου, όπως το Γυμνάσιο, η Αγροτική Ένωση, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης, η Εκκλησιαστική Σχολή Οικοτροφείων, το Στάδιο, το Ειρηνοδικείο και το ίδρυμα της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης.

Επισκεφθείτε τη Μονή Γωνιάς και το εκκλησιαστικό μουσείο της και κάντε ένα ταξίδι στο χρόνο και στην ιστορία.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ.
Share on facebook

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Διεύθυνση: Νωπήγεια Κισσάμου,
73400 Χανιά, Κρήτη, Ελλάδα

Τηλέφωνο: +30 2821047005
Email: info@azurebeach.gr

OPERATED BY

MENU

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

OPERATED BY

Resize Font
ESPA Image περισσοτερα